– Jag hoppas att mitt matkunnande och min matglädje ska smitta av sig och ge skolbarnen ökad matlust. Han som säger det heter Robert Kleingeld och det är han som är mästerkocken i skolköket på Medåkers friskola.
Robert har en gedigen kunskap om hur man kan göra god mat ännu godare. Han kan såväl det spanska som holländska och svenska köket både i teorin och i praktiken. Robert har rört om i grytorna såväl i bl.a. Spanien som här hemma i Sverige. Hans föräldrar – mamma från Sverige och pappa från Holland – hade en restaurang i spanska Fuengirola.
I Medåkers friskola koncentrerar Robert sina ansträngningar främst på den svenska husmanskosten. Eller som han själv säger:
– Jag vill visa barnen att det finns fullgoda(!) alternativ till hamburgare, tacos och pizza.
I närmare tre år har Robert haft matansvaret i Medåkers friskola. Och han trivs.
– Ja, det här är ett både roligt och tacksamt arbete. Jag tycker mig märka att barnen uppskattar maten även om inte alla av dem älskar grönsaker, säger Robert och ler samtidigt som han berättar att det även serveras vegetariska matalternativ till de barn som så önskar.
– Det är tacksamt att arbeta med barn eftersom de är så spontana. Man får höra direkt vad de tycker. Både det som är positivt och negativt, säger han och skrattar.
En tydlig matfilosofi
Hemma i Nannberga, utanför Arboga, finns en dotter på nio år och två fosterbarn på sju och fyra år.
– Jag tycker helt enkelt om att ha barn omkring mig. Nu har jag det både under arbetstid och fritid och det känns bra.
När det gället skolmaten, och råvarorna till dem, har Robert en tydlig matfilosofi:
-Så mycket som möjligt ska var ekologiskt och närodlat!
Robert delar också gärna med sig av sina kokkonster till de boende i Medåker med omnejd.
– Jag gör matlådor som vi säljer i livsmedelsbutiken ”Skafferiet” som ligger här i anslutning till skolan.
– Den som vill ha sin matlåda varm kan få det också. men då får man gärna boka den dagen innan och hämta den här i skolköket mellan 12.00 – 13.00.
Det sägs att Medåkers skolkök även levererade maten till Nyckelby när TV-programmen ”Hemma med Ernst” spelades in där. Det är väl ändå att betrakta som en mycket stor fjäder i hatten för en skolkökskock?
Robert varken bekräftar eller förnekar. Han bara skrattar gott och övergår raskt till att berätta om sitt andra stora intresse: biodling som är betydligt mer än en liten bisyssla.
– Vi, jag och min fru, har ett 40-tal bikupor (bisamhällen) utplacerade i närheten av Nannberga, Arboga, Medåker och Fellingsbro. Totalt blir det ungefär ett ton honung om året som vi säljer.
Omtanke om barnen och maten
Till Roberts egna matfavoriter hör bl.a. oxrullader. Men sådana har han ännu inte vågat testa i matsalen på Medåkers friskola. Däremot har där – i skolans matsal – avätits Nobelmiddagar de senaste tre åren.
– Ja, när det är Nobelfestligheter vill även vi ha det extra festligt här i vår skola. Då blir det en trerättersmiddag, dukar på borden och bordsservering. Det är uppskattat, inte minst efterrätterna.
– Jag försöker också att knyta an måltiderna till våra olika högtider. Under jultid blir det såväl köttbullar som prinskorv och en hel del annat smått och gott som hör julen till, säger Robert.
Men oavsett årstider och högtider är det samma grundtanke som gäller i Medåkers friskolas skolmatsal:
Maten ska vara näringsrik, näringsriktig och god. Och alltid kryddad med en mycket, mycket stor portion omtanke om barnen i Medåkers friskola.
Text: Arne Wikström
